Bu yazımızda, Linux işletim sistemine sahip CentOS/Ubuntu/Debian VPS veya VDS'nize SSH üzerinden bağlanarak, MySQL'inize Yönetici Olarak Nasıl Giriş Yapılır ve Nasıl MySQL Veritabanı ve Kullanıcısı Oluşturulur bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Yazı Özeti


SSH Komut Paneline bağlanmak için Termius yazılımını tavsiye ederek yazımıza başlayalım. Termius yazılımını buradan indirebilirsiniz.

Termius Yazılımımızı Açıyoruz

Windows veya MacOS'ta Termius Kurulumu


 1- Önce Create Host butonuna tıklayın ve açılan sağ pencereden sunucuza ait SSH Bağlantı bilgilerinizi giriniz ve sağ üstteki ->| simgesi ile bağlantınızı oluşturunuz.
2- Termius ana ekranınızda görünür durumuna gelen Sunucunuza çift tıklayarak SSH Bağlantınızı başlatın.

Termius SSH Bağlantı Ekranı

Oluşan sunucu bağlantınıza çift tıkladıktan sonra ekranınıza gelecek görsel aşağıdaki gibi olmalıdır. Timeout hatası verdiği takdirde Firewall'ınızı geçici olarak durdurmayı deneyebilirsiniz.

Windows veya MacOS'ta Termius SSH Bağlantısı Nasıl Kurulur

MySQL'e Admin Olarak Nasıl Bağlanılır?

Linux SSH Panelinizden MySQL'e Admin yetkileriyle bağlanmak için Termius komut satırınıza:

mysql -uadmin -p`cat /etc/psa/.psa.shadow`

yazarak Enter tuşuna basın.

Aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibi Welcome to the MariaDB Monitor mesajıyla karşılaşıyor olmalısınız.

Linux CentOS Ubuntu MySQL Admin Şifresiyle Nasıl Bağlanılır

Linux VPS/VDS'nizde Komut Paneliyle Veritabanı Nasıl Oluşturulur?

Hoşgeldin mesajını gördüğümüze göre artık MySQL'imize başarıyla admin olarak yönetici yetkileriyle giriş sağladık. Şimdi yeni veritabanı oluşturmak için gerekli komutumuzu giriyoruz. Aşağıdaki komuttaki veriTabaniAdiniz kısmını oluşturacağınız veritabanı adıyla değiştirerek Termius'a girin ve Enter tuşuna basın.

create database veriTabaniAdiniz;

Aşağıdaki ekran görüntüsünde gördüğünüz gibi Query OK mesajını görüntülediyseniz veritabanınızı artık başarıyla oluşturdunuz.

Linux CentOS Ubuntu SSH ile MySQL Veritabanı Oluşturma

SSH Komut Paneliyle Veritabanı Kullanıcısı Nasıl Oluşturulur?

Paylaştığımız ekran görüntüsünde gördüğünüz gibi mersevBilisimBlog adında yeni bir veritabanımızı oluşturduk. Şimdi bu veritabanımız üzerinde tam yetkiye sahip bir veritabanı kullanıcısı oluşturalım.

Yine Termius komut panelimize aşağıdaki komutu yeni oluşturacağınız veritabanı kullanıcı adını ve veritabanı kullanıcı şifrenizi girerek yazın ve Enter'a basın

CREATE USER 'veriTabaniKullaniciAdiniz'@'localhost' IDENTIFIED BY 'veritabaniKullaniciSifreniz';

Aşağıdaki ekran görüntüsünde gördüğünüz gibi Query OK mesajını görüntülediyseniz veritabanı kullanıcınızı da artık başarıyla oluştur oldunuz.

Linux CentOS Ubuntu SSH ile MySQL Veritabanı Kullanıcısı Oluşturma

SSH Komut Panelinden MySQL Veritabanı Kullanıcınıza Tam Yetki Nasıl Verilir?

Şuana kadar SSH Komut Panelinizi kullanarak yeni bir MySQL Veritabanı ve MySQL Veritabanı Kullanıcısı oluşturdunuz. Şimdi oluşturmuş olduğunuz bu veritabanı kullanıcısına, oluşturduğunuz veritabanı üzerinde tam yetki verelim. Aşağıdaki komutu da oluşturmuş olduğunuz veritabanı ve kullanıcıya göre özelleştirerek Termius komut panelinize girerek Enter tuşuna basın.

GRANT ALL PRIVILEGES ON veriTabaniAdiniz.* TO 'veriTabaniKullaniciAdiniz'@'localhost';

Bu komutla oluşturmuş olduğunuz kullanıcıya, veritabanınız üzerinde tüm yetkileri vermiş oldunuz. Son olarak tüm bu işlemlerin etkili olabilmesi için aşağıdaki komutu da Termius panelinize yazarak Enter'a basın:

FLUSH PRIVILEGES;

Artık tüm işlemleri tamamladınız. Dilerseniz aşağıdaki komutla da sunucunuzda çalışan MySQL'deki tüm veritabanlarını listeleyerek oluşturmuş olduğunuz veritabanını da kontrol edebilirsiniz.

SHOW DATABASES;

Linux CentOS Ubuntu SSH ile MySQL Veritabanı Listleleme Görüntüleme